Online ügyintézés
A CSOK értéke rövidtávon

Aktualitások A CSOK értéke rövidtávon

A számos változáson keresztülment támogatási forma jelenleg három gyermek vállalása esetén tíz- millió forintot biztosít a családok számára.

A piaci trendek azonban egyértelműen azt mutatják, hogy a CSOK értéke az elmúlt egy-két évben folyamatosan csökkent, részben az építőanyagok áremelkedése, részben pedig az ingatlanpiaci árnövekedés miatt. Kijelenthető, hogy a 2018-ban hasonló feltételek mellett igényelt támogatás jóval többet ért, mint a 2019-ben fel-vettek. Az otthonukat építtetők pedig minél később kezdenek bele a beruházásokba, ingatlanuk felújításába, annál rosszabbul járnak.
 A CSOK bevezetésének időszakához képest folyamatosan növekednek az építési költségek, valamint a telekárak. A folyamatok a közeljövőben sem állnak le, így rövid távon továbbra sem fog csökkenni az építkezéshez, lakásfelújításhoz szükséges építőanyagok és munkaerőköltségek ára. Ennek következtében az otthonokat épít-tető magánszemélyek egyre magasabb ki-adásokkal kell szembenézzenek. Az újHÁZ Centrum számításai szerint a tavalyi évhez képest a 10 millió forintos CSOK a nagy-mértékű drágulás miatt több mint egymillió forinttal ér kevesebbet. Ha az építkezők az energiahatékony megoldásokat alkalmaznák, az igényelhető maximális támogatás valódi értéke még alacsonyabb.
Az elkövetkező időszakban az erős és folyamatos drágulások jelentős kihívást fognak jelenteni. Emellett a megrendelők is kénytelenek lesznek egyes esetekben kompromisszumokat kötni. Érdemes ezért arra törekedni, hogy a következő árváltozási hullám megkezdése előtt fejezzék be a kivitelezési munkálatokat, vagy lehetőség szerint szerezzék be a szükséges építőanyagokat. Mindezeken túl pedig különösen nagy figyelmet kell fordítani a finanszírozási terv elkészítésére, amelyben már a várhatóan emelkedő építőanyag- és munkaerőköltségekkel szükséges számolni az elengedhetetlen tízszázalékos vésztartalék képzése mellett. Ezek teszik ugyanis lehetővé azt, hogy újabb áremelkedések esetén se fogyjanak ki a megrendelők az anyagi erőforrásaikból a munkálatok befejezte előtt.

Forrás: https://bit.ly/362JPbp