Online ügyintézés
A CSOK változásai a bevezetés óta

Aktualitások A CSOK változásai a bevezetés óta

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetése óta számos módosításon ment keresztül. A változtatások célja, hogy könnyebben elérhető legyen a családok számára, ezáltal a lakosság szélesebb köre váljon alkalmassá az állami ösztönző igény-bevételére.

Induláskor tulajdonképpen a lakásépítési, vagyis az addig „szocpolként” ismert támogatás kibővített változataként jelent meg. 2016-ban már egyértelművé vált, hogy a háromgyermekes, vagy három gyermeket vállalni kívánó családok lesznek az elsődleges célcsoportok. A tízmilliós CSOK mellett ugyanis elérhetővé vált a szintén tíz-millió forintos kamattámogatott hitel, így a három gyermeket vállalók akár 10+10 millió forintot is kaphattak. Még ebben az évben ismételten módosították a CSOK-ot, meg-emelve a kedvezményes hitel maximális összegét 15 millió forintra a nagycsaládosok számára, a CSOK tízmilliós kerete pedig elérhetővé vált a kétgyermekesek és a két gyermeket tervezők számára is.

2017-ben rendkívül fontos változás volt, hogy már a tervezőasztalról értéke-sített ingatlanokra is igényelhetővé vált a CSOK. A támogatás folyósítását a használatbavételi engedély megszerzéséhez kötötték.  Szigorították azonban az építtetők és az építők közötti kapcsolat fokát, ezzel kizárva a kivitelezők közül a közeli hozzátartozókat. Könnyítést hoztak az igényléskor figyelembe vehető gyermekek korával kapcsolatban is. Míg az azt megelőző években a magzatot 24 hetes korától lehetett figyelembe venni, addig 2017-es változásokat követően már a 12 hetes magzat után is jogosulttá váltak a szülők a CSOK igénylésére.

2018 márciusától aztán tovább egyszerűsödött a CSOK igénylési folyamata, így már nem volt szükséges annyi eredeti dokumentum bemutatására, csupán az igénylőknek kellett egy nyilatkozatot aláírniuk, amelynek értelmében megfelelnek a CSOK feltételeinek. Szintén az új szabályozások értelmében a megítélt CSOK-ot  a családok a már a korábban megkezdett bővítések befejezésére is fordíthatták. Szigorodtak azonban a közművesítettség feltételei. A támogatással érintett ingatlanoknak minimálisan szennyvízelvezetéssel vagy szennyvízkezelő berendezéssel, illetve vezetékes ivóvízzel, vagy ivóvíz minőséget szolgáltató kúttal kellett rendelkezniük.

Az idei év újabb kedvező változásokat hozott a lakástámogatások terén. A CSOK-hitel kibővítésén túl bevezetésre került a babaváró hitel és a falusi CSOK, amely a lakosság újabb jelentős részének teszi lehetővé az állami ösztönzők igénylését. Fontos változás, hogy júliustól a CSOK mellé felvehető, kedvezményes kamatozású hitel már használt lakás vásárlására is fordítható, ennek mértéke azonban változatlan maradt: továbbra is két gyermek esetén 10, három gyermek esetén pedig 15 millió forint vehető fel.


Forrás: https://bit.ly/362JPbp